HRANA ZA METABOLIZAM

Metabolizam predstavlja samu suštinu života. Metabolizam čine dva suprotna procesa: anaboliza (izgradnja ćelija, tkiva…) i katabolizam (razgradnja ćelija, tkiva…). Ova dva procesa se neprestano odvijaju u svakoj živoj ćeliji, odnosno nadovezuju se jadan na drugi.

Metabolizam predstavlja skup svih biohemijskih reakcija koje se neprestano odvijaju u organizmu radi stvaranja energije i održavanja života. Sva hrana koja se unese u organizam postaje deo metabolizma. Neka hrana snižava nivo šećera u krvi, druga ubrzava izlučivanje otpadnih materija, treća je izvor hranljivih sastojaka za stvaranje energije u telu.

Intenzivna fizička aktivnost tokom treninga i takmičenja uzrokuje trošenje energije, i razgradnju ćelija. Adekvatna ishrana je neophodna da bi se obnovila energija tela i obezbedili gradivni blokovi za formiranje novih ćelija. Obnavljanje celokupnog organizma događa se tokom oporavka. Važno je znati da svaki organ našeg tela ima svoj režim odmaranja. Npr. srce se odmara u kratkim periodima između svaka dva otkucaja, oko se odmara svaki put kada trepnemo ili žmurimo prilikom spavanja. Mišići se odmaraju u periodima neaktivnosti.

Zanimljivo je da zamor ne nastaje samo kao posledica fizičke aktivnosti. Prerađena hrana (fast food) izaziva nestanak pojedinih hranljivih sastojaka kojih ima samo u svežem voću i povrću, i dovodi do zamora. Slično je i sa energijom.

Ovom prilikom vam predstavljamo četiri esencijalne namirnice koje osvežavaju, jačaju i ozdravljaju naš metabolizam. Kad je metabolizam optimalan razvoj, napredak i zdravlje mogu  da se poboljšavaju bez granica.

Trešnja

Glavna svojstva trešnji su da otklanja glad i čisti krv. Pola kilograma trešanja daje energije isto koliko i 100g čokolade, s tim da čokolada izaziva gojaznosti slabi imuni sistem, a trešnje sprečavaju pomenuto. Takođe, 0,5kg trešnji daje osećaj sitosti kao da ste pojeli veliki zalogaj nekog kolača od prerađenog šećera. Za osećaj sitosti zaslužna je slatkoća trešnje, što će dalje uticati da prestanemo da jedemo. Ovo je veoma značajno za one koji žele da se oslobode viška masnog tiva. Dalje, organske kiselneu trešnjama deluju kao stimulusi žlezdama za varenje i pročišćavaju krv. Salicilna kiselina predstavlja prirodnu zamenu za aspirin i odlično deluje protiv upala mišića i reume. Tu su i flavanoidi (vitamin P) koji sprečavaju pretvaranje zdrvih ćelija u kancerogene. Preporuka za pročišćavanje celog organizma jeste konzumiranje većih količina trešanja u periodu od jednog do dva dana. Na ovaj način ćete ubrzati metabolizam a samim tim i izbacivanje otpadnih produkata i otrova. Trešnje se mogu koristiti u procesu oporavka od svih zdravstvenih tegoba.

Pšenica

Pšenica je glavni izvor proteina za trećinu čovečanstva. Sadrži skoro sve hranljive sastojke koji su neophodni telu čiji je sastav najkompletniji i najviše uravnotežen. Zbog visokog sadržaja vitamina B pšenična glukoza se lako metaboliše. U slučajevima povećanih zahteva za energijom (trening, takmičenje) pšenica je obavezan deo svake ishrane. Preporuka je jesti cleo zrno pšenice (sa klicom i mekinjama) zbog brojnih korisnih svojstava: pojačana izdržljivost i kondicija kod sportista, otklanjanje zamora, depresije, stresa i uznemirenosti, snižavanje viška holesterola u krvi, podmlađuje ćelije, deluje kao antioksidans i antikancerogeno. Mekinje iz pšenice povećavaju brzinu kojom se preko creva izbacuju sva otrovna jedinjenja, holesterol, žučne soli i kancerogene materije. Najbolje je pšenici jesti sirovu, potopljenu u vodi dok omekša.

Blitva

Blitva se u žargonu naziva najboljom večerom. Ona zadovoljava apetit sa jako malo kalorija i zato je dobra za večeru kada je potrebno biti sit a istovremeno ne opteretiti želudac pred spavanje. Zbog ovih svojstava preporučuje se onima koji žele da skinu višak kilograma. Zbog bogatstva mineralnim solima blitva pročišćuje i alkalizuje krv. Takođe, podstiče pravilan rad creva i njihovo pražnjenje. Preporučuje se onima koji imaju povišenu želudačnu kiselinu, problem sa hemoroidima i zatvorom. Blitva je posebno dobra za izgradnji sveže, mlade i jake krevi zbog bogatstva govžđa koje nosi u sebi.

Slatki krompir

Ukoliko želite dodatnu energiju bez viška kilograma onda je ova namirnica za vas. Ova vrsta krompira je bogata ugljenim hidratima u obliku skroba i šećera (saharoze) što mu i daje sladak ukus. Preporučuje se pre svega visoko aktivnim pojedincima i sportistima, naročito tokom oporavka. Slatki krompir čuva naš krvni sistem jer skoro da nema nimalo zasićenih masnih kiselina i natrijuma. Ali zato bogat beta karotenom (vitamin A) što u velikoj meri doprinosi zaštiti arterija, poboljšanju protoka krvi i sprečavanju razvoja visokog krvnog pritiska. Još jedna prednost ove namirnice je da se lako vari i blagotvorno deluje na zidove creva. Iako je bogat skrobom i ima dosta kalorija, ima sjajnu osobinu da izaziva osećaj sitosti tako da samo 100g (u kojem ima svega 105 kalorija), može da zadovolji osećaj gladi na nekoliko sati. Preporučuje se da se jede 2-3 puta sedmično za večeru, narendan sa drugim povrćem.  

 Reference

  1. Đorđević-Nikić, M. (2002). Ishrana sportista. Beograd.
  2. Nikolić, M. (2014). Oporavak sportista. Beogrd.
  3. Nikolić, Z. (2003). Fiziologija fizičke aktivnosti. Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s