TEHNIKA IZVOĐENJA JE UVEK No1

Tehnika je osnov bilo kakvog vida bavljenja sportom, fitnesom ili rekreacijom. Tehnika izvođenja vežbi prva je stvar koja se mora naučiti da bi se, pre svega, osigurao siguran i stabilan napredak i razvoj tokom usavršavanja bilo koje aktivnosti. Tehnika izvođenja je esencija svake vežbe i/ili sporta, jer se upravo po specifičnosti izvođenja različitih tehnika i razlikuju vežbe i sportovi međusobno.

U sportskoj nauci i praksi tehnika se najčešće definiše kao racionalno i efikasno izvođenje kretanja radi rešavanja motoričkih i funkcionalnih zadataka u procesu treninga i takmičenja. Da bismo tehničko izvođenje podigli do najvišeg nivoa potrebna je odgovarajuća tehnička priprema. Svrha takvog jednog treninga je da se sportska tehnika usvoji na najvišem stepenu.

Cilj ovog usavršavanja može biti dvojak: da istančanost u tehnici poboljša i unapredi izvođenje same vežbe (ukoliko se radi o fitnesu ili rekreativnom treningu) ili da usvojenost sistema kretanja (tehnike) bude usmeren ka postizanju vrhunskog sportskog rezultata (kada je reč o vrhunskim sportistima).

Bilo kako bilo, učenju tehnike nikad kraja. Sam proces učenja tehnike delimo na usvajanje i usavršavanje. Kako ćete znati da li napredujete u izvođenju neke tehnike? I, kako ćete znati da vaš trening usavršavanja tehnike izvođenja ima pozitivan uticaj na veštinu? Prvi pokazatelj je osećaj fluidnosti u izvođenju. Što je neki pokret ili vežba fluidniji, tečniji, graciozniji, lakši za izvođenje, a istovremeno efikasniji, učinkovitiji i izveden sa minimalno svesti na tehnici izvođenja, utoliko je tehnika na višem stepenu usvojenosti.

Sportska psihologija kaže da je majstorima sporta svega 5% svesti na tehnici izvođenja, a ostale moždane resurse mogu da koriste za razmišljanje o taktici, strategiji, da zapažaju kretanje protivnika, njegove jače i slabije strane i dr.

Sama reč sportska tehnika ima dva značenja. U prvom slučaju se misli na idealnu tehniku, odnosno njen model. To je ono što bismo rekli „knjiška tehnika“- najidealnije izvođenje u bilo kojoj situaciji na treningu i takmičenju. U drugom slučaju se misli na realnu tehniku, nekog sportiste. Najjednostavnije rečeno, to je tehnika koju gledamo uživo i na TV ekranima u realnim uslovima i situacijama.

Često se tehnika koja dovodi do visokih rezultata (osvajanja titula, pehara, medalja, prvih mesta na turnirima i takmičenjima), smatra idealnom i njom vladaju vrhunski sportisti. Međutim, mnogobrojne savremene kinematičke i funkcionalne analize tehnike otkrile su, i otkrivaju, da i vrhunski majstori sporta prave niz grešaka u izvođenju. Prema tome, savršeni model izvođenja neke tehnike (koja je za vas bitna) jeste cilj kojem svakako treba težiti, ali treba i znati da ga skoro gotovo niko do kraja ne ostvaruje. Jedino što možemo jeste da do kraja karijere usavršavamo našu tehniku.

Što se tiče praktične primanljivosti, suština tehnike se ogleda u njenoj učunkovitosti – rezultativnosti. Koliko je neka tehnika učinkovita određuje, pre svega, njena efikasnost i ekonomičnost. Za sportiste dodajemo još tri elementa: stabilnost, varijativnost i minimalna taktička informisanost.

Efikasnost (T) se u sportskoj nauci određuje odnosom motoričkog potencijala (W) i pokazatelja sportskog rezultata (h). Formula izgleda ovako T=W:h.

Ekonomičnost je jaaaako bitna karakteristika a nju određujemo po tome koliko metaboličke energije trošimo na izvođenje pokreta i kretanja. Jednostavno je, najekonomičnija je tehnika koja daje najbolje rezultate uz minimalna naprezanja.

Stabilnost tehnike znači da se ona izvodi zu minimalne oscilacije u kvalitetu u uslovima takmičenja, bez obzira na ometajuće faktore. Varijativnost znači da sportista mora brzo da menja svoju taktiku menjajući svoju tehniku i prilagođavajući je uslovima i protivnicima. Minimalna tehnička informisanost se odnosi da na sposobnost sportiste da sakrije svoje namere od protivnika.

Težite ka savršenoj tehnici bez obzira da li ste rekreativci ili sportisti. To će vas najviše usavršiti u razvoju, obezbediti vam minimalnu verovatnoću od nastanka povreda, i postaviti vas na stazu neprekidnog usavršavanja i razvoja.

Nikada ne stavljajte kvantitet ispred kvaliteta. Nikada ne menjajte razvoj za rezultat, a kako se vaša tehnika bude poboljšavala moći ćete da uradite više rada sa manje napora. Bićete efikasniji i ekonomičniji u isto vreme što i jete cilj tehničkog usavršavanja.    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s