TRI NAJVAŽNIJE STVARI

U trenažnom procesu postoje tri najvažnije stvari koje sačinjavaju jednu zaokruženu celinu: pravilan trening, adekvatna (zdrava) ishrana i optimalan oporavak. Svaka od tri navedene stavke je podjednako važna.

Da li ćete napredovati bilo kakvim treningom, ili pravilno organizovanim i doziranim? Vins Lombardi (Vince Lombardi) jednom je rekao: „Vežbanjem se ne postiže savršenstvo. Savršenim vežbanjem se postiže savršenstvo“. Znači, za najbolje moguće rezultate, treba najkvalitetniji mogući trening. Da bismo to ostvarili treba ili da posedujemo primenjena naučna znanja iz sportskih nauka i prakse, ili da angažujemo eksperta koje to već zna.

Kod sportskog treninga sve se vrti oko adekvatnog trenažnog stimulusa – sredstva i metode treninga – kojim želimo da utičemo na neku motoričku karakteristiku. Npr. za razvoj mišićne snage trenažni stimulus bi bio rad sa dodatnim opterećenjem; za razvoj mišićne izdržljivosti stimulus je frekvencija srca od 120 otkucaja u minuti, u kontinuiranom trajanju od minimalno 20 minuta; za razvoj gipkosti to bi bio blag osećaj bola prilikom istezanja mišića i zadržavanje tog položaja nekoliko sekundi, itd. Ukoliko imate dobrog trenera on će znati kako da vežbama (trenažna sredstva) i kombinacijom odgovarajućih vežbi (trenažne metode) utiče na željeni rezultat koji ciljate da postignete.

Ako je trenažni stimulus odgovarajući pokrenuće se niz reakcija unutar našeg organizma koji će stvoriti odgovarajući (pravilan) fiziološki odgovor, i naša funkcionalnost će se podići na viši nivo.

Ishrana i oporavak su esencijalni da bi bilo kakav trening imao svoj pun smisao. Odnosno, bez vrhunske ishrane i adekvatnog oporavka vrlo je verovatno da nećete postići najbolje moguće rezultate, bez obzira koliko kvalitetan trening imali. Ishrani se u poslednjih nekoliko decenija pridaje izuzetan značaj. Kvalitet, kvantitet i oblik unete hrane treba da odgovara metaboličkim zahtevima svakog pojedinca. Ovo se naročito odnosi na ljude koji su visoko aktivni, a pre svega na vrhunske sportiste. Osnovni cilj kvalitetne ishrane je da nadoknadi sve što je utrošeno tokom fizičkog vežbanja i dovede organizam u skladu sa dobrim zdravljem. Specijalna ishrana predstavlja najznačajniji deo oblasti koja se naziva oporavak u sportu. Dakle, ishrana i oporavak su međusobno prožeti.

Oporavak je isto važan kao trening i ishrna. Zašto? Zato što upravo tokom oporavka jačate i napredujete. Tokom oporavka organizam ima vremena da prihvati, sažme, obradi, registruje informacije (stimuluse) koje je primio na treningu, a takođe, da svari, upije i ugrdi hranu koju ste konzumirali posle vežbanja. Dakle, na treningu se umarte i iscrpljujete, u oporavku se izgrađujete. Ali, bez pravilnog umaranja neće biti ni pravilne izgradnje.

Sredinom 90-ih naučnici iz Nacionalnog centra za prevenciju hroničnih bolesti i unapređenje zdravlja u Americi sproveli su istraživanje koje je obuhvatilo više od 107.000 muškaraca i žena u 49 država. Rezultati su pokazali da većina ljudi ne zna za zdravu ishranu, još manje znaju o tome kako treba da treniraju, a doslovno pojma nemaju o korisnoj povezanosti između pravilne ishrane i dobro osmišljenih fizičkih vežbi. Zaključni rezultati ovog istraživanja u brojkama izgledaju ovako:

  • 35% muškaraca i 40% žena koji su izjavili da pokušavaju da smršaju nisu bili svesni broja kalorija koje unose u telo niti nutricionističkog sadržaja hrane koju su konzumirali;
  • Od ukupnog broja onih koji su vežbali, 58% muškaraca i 63% žena vežbalo je ukupno manje od 150 min. nedeljno;
  • Znanje o odnosima između dobre ishrane i fizičke aktivnosti bilo je minimalno.

Ovakva saznanja navode na samo jedan zaključak: nedostatak obrazovanja u oblasti sportskog treninga. Čak i pored poplave knjiga, seminara, časopisa, naučnih istraživanja, naše znanje o ljuskom telu (njegovim mehanizmima) je ispod svakog minimuma.

Čudno je da više znamo o tome kako održavati i čistiti mobilni telefon, automobil, frižider, kompjuter i dr. a da pri tome pojma nemamo o tome kako trenirti, hraniti i oporavljati sopstvenom organizmu. Praktična preporuka glasi: čitajte, slušajte i razgovarajte sa ekspertima, primenjujte znanja, eksperimentišite sa nekoliko različitih pristupa, pohađajte seminare na temu zdravlja, fitnesa, velnesa, nutricionizma, oporavka, i ne odustanite dokle god ne dostignete rezultate o kojima sanjate. Pa čak i onda nastavite sa usavršavanjem.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s