KAKO DIZANJE TEGOVA I UMERENA AEROBNA AKTIVNOST ODRŽAVAJU VAŠ MOZAK ZDRAVIM

Prema velikom broju novih studija, trening dizanja tegova može poboljšati kognitivno funkcionisanje i usporiti smanjivanje određenih delova mozga povezanih s godinama, posebno kod starijih ljudi. Ključno se krije u kvaliteti i kvantitetu vežbanja.

Jedno istraživanje sprovedeno na Kalifornijskom Univerzitetu u Irvinu (University of California, Irvine) otkrilo je da kratak intenzivan trening može poboljšati pamćenje kod starijih muškaraca i žena (od 50 do 85 godina), zbog pojačanog oslobađanja hormona norepinefrina* (*norepinefrin, poznati i kao noradrenalin, je hormon koji se zajedno sa adrenalinom proizvodi u nadbubrežnim žlezdama), koji je važan hemijski transmiter (prenosilac poruka) u mozgu. Drugo istraživanje sprovedeno na Tehnološkom Institutu u Džordžiji (Georgia Institute of Technology) dokazalo je da redovno vežbanje u trajanju od samo 20 minuta može poboljšati dugoročnu memoriju za oko 10%.

Nedavne studija objavljena u časopisu The Journal of The American Geriatrics Society, istraživalo je kako podizanje tegova utiče na razvoj starosnih lezija u beloj masi mozga.

Bela masa je odgovorna za povezivanje različitih regija mozga i omogućavanje komunikacije između njih. S godinama bela materija polako propada i ta degradacija utiče na zdravlje mnogih područja našeg mozga. Vodeća autorka ove studije, Tereza Liu-Ambrose, objašnjava to ovako: „Razmišljajte o beloj masi kao o auto putevima našeg mozga, a na lezije kao na rupe na putu“.

Lezije usporavaju neuronske signale, a tokom vremena neuronske poruke ne mogu da stignu tamo gde treba, što rezultira oštećenjem funkcija mozga. U istraživanju ispitanici sa postojećim lezijama bele moždane mase, koji su dva puta nedeljno pratili program treninga za gornje i donje deo tela, tokom godinu dana, imali značajno sporije napredovanje lezija u beloj masi.

S druge strane, grupa koja je radila samo vežbe istezanja i ravnoteže (proprioceptivne vežbe), ili jedan trening dizanja tegova nedeljno, imali su porast lezija u beloj masi u odnosu na prvu grupu. Prema Liu-Ambrose, to znači da je potrebno postići minimalni prag vežbanja kako bi se iskoristili pozitivni efekti treninga sa tegovima na zdravlje mozga.

Najvažnije je, što mnoga istraživanja poput ovih pokazuju, da nikada nije kasno da se započne sa treningom dizanja tegova. Ovakav oblik vežbanja mogao bi značajno da poboljša kognitivno funkcionisanje čak i kod starijih ljudi s visokim rizikom za razvoj demencije ili Alzhajmerove bolesti.

Još jedno zanimljivo istarživanje sprovela je grupa naučnika na čelu sa Dr. Kirkom Ericksonom sa Univerziteta u Pittsburghu i Dr. Arthurom Kramerom sa Univerziteta u Illinoisu. Ispitanike je činilo 120 starijih odraslih osoba bez demencije. Učesnici su nasumično raspoređeni u 2 grupe. Jedna grupa je bila zamoljena da hoda atletskom stazom 40 minuta dnevno, 3 puta nedeljno. Druga grupa je radila strečing i dizanje tegova 3 puta nedeljno. Nakon godu dana grupa „šetača“ imala je prosečan porast volumena hipokampusa u proseku za 2%. Druge grupe imala je prirodno smanjnje volumen hipokampusa, u proseku za oko 1,4%. Iako su obe grupe pokazale poboljšanje na testovima prostorne memorije, postojala je značajna povezanost između povećane veličine hipokampusa i poboljšanih performansi memorije samo za one u grupi šetača.

Ova grupa istraživača takođe je ispitali nivo neurotrofičnog faktora koji potiče iz mozga (BDNF), mali molekul za koji se zna da učestvuje u učenju i pamćenju. Otkrili su da je povećanje veličine hipokampusa povezano s povećanim količinama BDNF-a.

Gledano zajedno, ovi rezultati sugerišu da bi neaktivne starije osobe mogle da zaustave atrofiju hipokampusa povezanog sa starenjem za samo godinu dana umerene aerobne aktivnosti.

Kao zaključak ovog istraživanja koje je ugledalo svetlost dana 31.01.2011. u Zborniku radova Nacionalne Akademije Nauka (Proceedings of the National Academy of Sciences), Erikson je rekao: „Atrofiju hipokampusa u kasnijim godinama života smatra se gotovo neizbežnom“, i nastavlja, „ali istraživanje je pokazalo da čak i umereno vežbanje tokom jedne godine može povećati veličinu te strukture. Mozak u toj fazi ipak ostaje izmenljiv“.

Oduvek se zna da je vežbanje dobro za mozak, ali ovi nalazi sugerišu da je trening podizanja tegova i umereni aerobni trening najsnažnije sredstvo za usporavanje degenerativnih procesa u mozgu i održavanje oštre memorije i mentalne jasnoće. Dakle, u slučaju da do sada niste imali dovoljno razloga, počnite sa treningom snage i aerobije da biste održali svoj mozak zdravim!

Reference

1.      Alabaster, A. (2011). Moderate Exercise May Improve Memory in Older Adults. National Institutes of Health: Turning Discoveru Into Health. From: https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/moderate-exercise-may-improve-memory-older-adults

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s