KAKO PREVAZIĆI ZASTOJE U NAPREDOVANJU

Najjednostavnije rečeno, zastoji u napredovanju su neizbežni. Kada do zastoja dođe, on nas može voditi samo u jednom od dva smera: odustajanju ili prevazilaženju. Dakle, krizni period predstavlja iskušenje za našu odlučnosti, pokušaj osujećenja naših namera, test izdržljivosti za naše snove.

Da li će vam prepreka na koju naiđete poslužiti kao odskočna daska ili kao neprobojni zid? Svi će reći ’kao odskočna daska’, dok stvarno ne naiđu na veliku prepreku. Tada će ona izgledati kao neprobojni zid.

Baš se u tome krije „caka“ – kako prevazići konkretnu situaciju. Pre svega, moramo poznavati „anatomiju“ zastoja u napredovanju koji se naziva Plato.

Postoje dve vrste platoa: onaj koji se javlja u toku učenja i onaj koji se javlja na kraju učenja.

Plato u toku učenja predstavlja privremen zastoj u učenju, koji može da traje kraće ili duže vreme, ali posle koga subjekt i dalje napreduje, tj. on prevazilazi taj plato. Plato na kraju učenja subjekt ne može da prevaziđe. To je trajan plato i dalje se ne napreduje, bilo da je izvesno gradivo ili motorna radnja naučena, ili ne može bolje da se nauči.

Platoi su neizbežni kada se posvetite učenju i vežbanju na najvišem nivou. Možemo slobodno da kažemo da je plato najprirodniji iskustvo, čaki i odskočna daska (o čemu će kasnije u tekstu biti reči) kada želimo da napredujemo više i idemo dalje, bilo čime da se bavimo.

Koliko god da ste talentovani i za nešto, bilo koliko ‘glatko’ da vam ide, sasvim izvesno ćete iskusiti i uspone i padove koji predstavljaju prirodni deo učenja i usavršavanje bilo koje veštine.

Za razumevanje fenomena platoa važno je poznavati kompletnu sliku. Naime, proces učenja i napredovanja sasoje se od tri faze:

  • Plato – faza u kojoj vam se čini da slabo ili nikako ne napredujete ali ćete, u stvari na podsvesnom nivou, vršiti podsvesne pripreme za sledeći skok napred.
  • Strmi ili manji padovi – faza u kojoj ste se oslobodili starih navika (tehnike, slabije efikasnosti, manje ekonomičnosti i sl.), a još niste sasvim stekli i učvrstili nove. Često će vam izgledati kao da nazadujete i pored vežbanja. imajte na umu da ovi periodi privremenog pada često prethode većem usponu.
  • Periodi jasnog poboljšanja ili stabilnog progresa – kada sistem mozak-telo uspešno usvaja plodove vašeg vežbanja.

Naravno, vaš lični proces razvoja i napredovanja će biti različit od bilo čijeg drugog, ali će ipak sadržati iste elemente. Suština ovog prikaza je u tome da je od presudnog značaja znati i imati na umu da se ove tri faze moraju pojaviti na vašem ličnom putu ka razvoju. Jer, kada budete iskusili bilo kakvo očigledno nazadovanje ili zastoj, treba da znate da je to prirodan deo procesa razvoja i da, u stvari, predstavlja značajnu vodilju koja vam može pomoći u napredovanju.

Kako se budete upoznavali sa procesom prirodnog napretka na svom putu učenja, moći ćete više da se opustite i uživate u njegovim fazama. Kako budete učili da se opustitte tokom ovih „negativnih“ faza, ušteđena mentalna energija će vam pomoći da napredujete brže.

Prvi korak u prevazilaženju platoa i padova je upravo ovaj – da poznajemo zakonitosti učenja i napredovanja. Drugi korak je ne prepuštati se malodušnosti. Ono što je u tim trenucima ključ uspeha jeste misao koju treba da usadite u svoju svet a koja glasi „biti bolji sa svakim pokušajem“. Treći važan (ako ne i presudan) korak jeste da sebi obezbedite što tačnije i preciznije povratne informacije. Ovde pre svega mislimo na iskusnog trenera (pošto je ovo ipak blog o vežbanju), koji će vam reći gde grešite u izvođenju, a preporučljivo je da vas i snimi tokom akcije. Zatim, da vam predloži vežbe ili metodološki kompleks vežbi koji će korigovati vaše greške.

I četvrti korak bio bi da privremeno promenite svoju trenažnu rutinu. Ta promena može trajati od nekoliko dana do nekoliko nedelja, u zavisnosti od vašeg ličnog platoa. Npr. ukoliko ste zastali u napredovanju kod trčanja (u brzini i/ili dužini), ostavite trčanje na neko vreme i bavite se drugim aerobnim vežbama: brzo hodanje, bicikl, plivanje, vežbe sa opterećenjem i sl; ukoliko ste zastali sa napredovanjem u nekoj od disciplina dizanja tegova, malo prebacite „težište“ na druge pomoćne vežbe sa manjim opterećenjem; ako je problem preciznost (udarci po loptici u tenicu, šut na koš ili gol u rukemtu i fudbalu) savetuje se da radite na preciznosti sa rukom/nogom koja nije dominantna (zbog čuvenog ukrštenog efekta treninga poznatog po tome što prati neurofiziološke puteve mozga). 

Nije isključeno da, u nekim slučajevima, napravite potpunu pauzu (pasivan odmor ili oporavak). Strpljenje je ipak najvažnija ljudska osobina kada se suočavamo sa platoom. Ona nastaje iz našeg trpljenja privremenog neuspeha i/ili pada, ali sa pouzdanom sigurnošću da nas na krtu tog tegobnog procesa ipak čeka nagrada koja nam dolazi kao osveženje, olakšanje, preporod, i podiže naše sposobnosti na novi viši nivo.

JUST DONT QUIT!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s