KOLIKO JE POTREBNO: Vremena, kvaliteta i kvantiteta

Jedno od najčešćih pitanja koje se postavlja jeste koliko je vremena potrebno da se provede u fitnesu da bi se izgledalo izdefinisano, mišićavo, snažno, vitko i sl. Ovo nije nimalo jednostavno pitanje i zahteva vrlo kompleksan odgovor, jer to nije stvar jednog ili više spojenih treninga – to je zapravo pitanje životnog stila.

U iskušenju sam da odgovorim na to pitanje sa „što je manje moguće vremena“. To je sada moja istina i životni stil, ali to nije uvek bio slučaj. Nekada sam bio zavisnik od treninga.

Kasnije sam kroz stručno i praktično usavršavanje, kao i kroz dugogodišnje iskustvo, shvatio da čovek ne treba da gradi svoj život oko treninga, već trening oko svog života. Smisao vežbanja je da poveća kvalitet vašeg života a ne da od vas napravi (ego) zavisnika od vežbanja. Ovo govorim sa stanovišta običnih, normalnih ljudi koji se bave rekreativnim vežbanjem – za profesionalne sportiste i trenere trening i takmičenje jesu život.

Istina je da sam trenutno krupniji i snažniji i na putu da istovremeno budem sa najmanjim procentom masnog tkiva nego što sam ikada bio, istovremeno trošeći manje vremena na treninzima nego pre za postizanje istih ciljeva. Ali odgovor na pitanje nije „trenirajte što je manje moguće“ upravo zato što sam ranije provodio veliki broj sati vežbajući. To je istina i, kao i obično, mnogo je složenije nego što se čini.

Majstorstvo u težnji za bilo čim uključuje traganje za što više informacija i iskustava. Tek tada ćete konačno imati pravi uvid u stvar za kojom ste zapravo jurili svo vreme. To je ono što vidite spolja, kod fitnes profesionalaca i bivših profesionalnih sportista koji sad sa lakoćom ostvaruju rezultate koji su za ogroman deo populacije gotovo nemogući.

Ono što vam uglavnom ne govore jeste da su pre radili mnogo više nego što je bilo neophodno. Većina njih koji su dostigli takve visine prošla je kroz faze brutalnih trenažnih ciklusa da bi izgradili svoju funkcionalnost na najvišem mogućem nivou. Dakle, njihov fizički izgled je posledica ogromne posvećenosti, odricanja i maksimalne posvećenosti treningu na najvišem nivou.

Zamislite da pitate za savet npr. nekog krosfitera koji se kvalifikovao na CrossFit Games. On vam savetuje recimo da na treningu uradite malo dizanje tegova, malo trčanja i gimnastike i da ćete tako izgledati kao on. Ali to nije realno. Istina je da taj isti tip može da povuče sa zemlje 300-350 kg, zadnji čučanj radi 250-300 kg, nabačaj-izbačaj sa 150-180kg i trči milju 5:30 min. Znate li kako izgleda neko sposoban za sva ova dizanja, trčanja i čučanjeve? On ima telo za kojim svi tragaju, zar ne?

za izgradnju takvog organizma potrebnan je OGROMAN napor, beskrajno vežbanje, brojanje kalorija, pravilan oporavak i dubok san itd. Međutim, znate li koliko je potrebno da se takvo telo održi? Ni blizu toliko rada. Zapravo iznenađujuće malo. Izvrsna „pametna“ ishrana, malo kondicioniranja i malo dizanja tegova. To je onaj pristup „manje je više“ (eng. less is more) o kome svi pričaju.

Problem za većinu nas je zapravo pre svega kako uopšte doći do takve funkcionalnosti i tela. Kao prvo neophodni je zgraditi svu fundamnetalnu muskulaturu (duboki mišićni sloj), pre nego što uopšte počnete da razmišljate o treningu kako biste je održali.

Pravi problem trening pristupa manje je više je taj što je dovoljan samo za dve vrste ljudi: visoko razvijene sportiste koji samo žele da održe veličinu (izgled) i kondiciju i ljude koji su apsolutno potpuno novi u treningu.

Za sve one koji teže samo za izgledom tih sportista (bez zanimanja za stvarni učinak tih sportista) ne postoji zaobilaženje ove jednostavne činjenice: oni su proveli godine postajući vrlo snažni, vrlo moćni i vrlo u skladu. Prema tome, ako želite izgledati baš poput njih, morate trenirati na način na koji su to oni činili i morate jesti kao oni da biste to podržali. Ne postoji prečica ili neki drugi zaobilazni put.

Sve zavisi od toga koji su vaši estetski i funkcionalni ciljevi i šta ste zapravo spremni da učinite da biste podržali te ciljeve? Ako samo želite da budete vitki jedite laganu kvalitetnu hranu, više pažnje posvetite trčanju nego tegovima (tegovi tek da bi vam održali mišiće u tonusu), i redovno spavajte. Ako niste previše muskulozni, treba da trenirate malo više sa tegovima, jedete malo više (pre svega proteinske namirnice) i svoje treninge sa opterećenjem posvetite najvećim mišićnim grupama. Ako trebate da smršate, onda se pre svega fokusirajte na ishranu, što više pešačenja (umesto automobila), vožnje biciklom, usmeriti trening sa opterećenjem na režimu sagorevanja masti.

Najvažnije od svega, treba budete spremani da potrošite puno vremena, napora i strpljenja na svoje ciljeve. Ali ako želite funkcionalnost i izgled mišićave, moćne, fit osoba, pripremite se da uložite godine odricanja i posvećenosti.

Ne možete raditi samo trening za održavanje. Prvo morate da se kompletno izgradite i postaviti čvrste, stabilne i široke temelje.

Ali, opet, sve zavisi od cilja vašeg „putovanja “. Pre nego što krenete na put, uzmite „mapu“ i zapitajte se da li je vaš cilj vredan svega toga, da se ne bi desilo da postavite lestvice svog uspeha na pogrešnu planinu!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s