7 NAMIRNICA KOJE OBILUJU CINKOM

Cink je jedan od najvažnijih minerala koji vašem telu treba za pravilan razvoj. Cink je važan za čulo mirisa, zdrav imunološki sistem, zdravu hormonalni status, stimuliše proizvodnju preko 100 enzima i učestvuje u stvaranju DNK. Među svim ovim korisnim funkcijama cink još omogućava i ćelijama u vašem telu da međusobno bolje komuniciraju, jer je on još neurotransmiter*(*regulišu prenošenje električnih signala između nervnih ćelija, kao i između nervnih ćelija i efektroskih ćelija).

Manjak cinka može smanjiti rast, izazvati dijareju, impotenciju, gubitak kose, lezije, probleme sa očima i kožom, oslabljen apetit i niži i neefikasan imunitet. Ali s druge strane konzumiranje previše cinka može kratkoročno izazvati mučninu, povraćanje, gubitak apetita, trbušne grčeve, dijareju i glavobolju, a dugoročno može poremetiti apsorpciju bakra i gvožđa. Opšte gledanu, ako vam je dijagnostikovan nedostatak cinka, morate povećati njegov unos upotrebom suplemenata ili hrane bogate cinkom. Takođe, trebali biste konzumirati više životinjskih nego biljnih namirnica.

Preporučujemo vam 7, nama poznatih, namirnica koje obiluju cinkom:

  • Spanać

Spanać nije hrana s najviše cinka, ali mi ga promovišemo zbog činjenice da je „materijalno“ dostupan svima. Ovoj činjenici još dodajte vitamine i minerale i vlakna koja se nalaze u spanaću i imaćete dovoljno razloga da ga svakodnevno konzumirate. Vličina porcije od 100 grama sadrži: cink 0,53 miligrama, 23 kalorije

  • Govedina

Ako nameravate brzo da povećati nivoe cinka (pod uslovom da jedete meso), pokušajte da jedete više govedine. Govedina sadrži više cinka nego bilo koje druge hrane. Veličina porcije od 100 grama sadrži: cink 4,18 miligrama, 254 kalorije.

  • Račići

Pored vrlo dobre porcije cinka, poznati su i po visoko kvalitetnom proteinu, a istovremeno po malo kalorija. U sebi imaju značajan nivo antioksidanata, koji su ozbiljna pomoć kada se opati od raznih upalnih stanja. Veličina porcije od 100 grama sadrži: cink 1,34 miligrama, 85 kalorija.

  • Pasulj

Još jedan „ne mesni“ izvor koji u sebi sadrži visoki nivo cinka. Pasulj je generalno odličn za održavanje zdravog krvnog pritiska i drže sitos u dugačkim periodima tokom dana, zbog velike količine vlakana koje sadrži. Uz to su odličan izvor proteina. Veličina porcijeod 100 grama sadrži: cink 2,79 miligrama, 127 kalorija.

  • Semenke lana

Čini se da lanene semenke ovih dana imaju središnju pažnju uglavnom zbog obilja omega-3, vlakana, a ujedno su i hrana bogata zinkom. Ovo nije vrsta hrane koju možete jesti „ceo dan“ ili kao zaseban obrok (barem nije poželjno), već više ona vrsta koja se koristi kao začin ili prilog uz obroke. Koristite ga u raznim supama i čorbama, jogurtu ili smoothie-ima. Veličina porcije od 100 grama sadrži: cink 5 miligrama, 534 kalorije.

  • Semenke bundeve

Iskreno, možemo reći da smo sigurni da ne jedete dovoljno semenki bundeve. Ovo svetski poznata, po svojoj korisnosti, namirnica zapravo priprema vaše telo zdravom hranom za celu godinu. Semenke bundeve u sebi imaju neverovatnu količinu cinka, omega 3, i čine čuda za vaš kvalitetan san.  Veličina porcije od 100 grama sadrži: cink 7,81 miligrama, 559 kalorija. Za detaljne informacije o ovom nutrijentu pročitajte moj blog: BUNDEVINO SEME: Benefiti od samo 30g dnevno.

  • Ostrige

Iako ne možemo tačno izračunati količinu cinka u ostrigama, možemo pretpostaviti da se nećete prejesti. Sadrže vrlo malo kalorija i izvrsne su za vaš imuni sistem. Veličina porcije od 100 grama sadrži: cink 16-182 miligrama, 199 kalorija.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s