KAKO SE OSLOBODITI VIŠKA VODE IZ ORGANIZMA

Navikli smo na analogiju da jedino višak unosa hrane ili veći unos ugljenih hidrata može povećati telesnu masu. Ali, samo nekoliko ljudi svesno je da i voda može izazvati debljanje. Ovo može zvučati ironično, zato što se upravo voda smatra jednim od načina da se rešite suvišnih kilograma. Kako onda ona postaje uzrok povećanja kilograma? To je koncept koji se zove „Težina vode“ (eng. water weight). U nastavku teksta sledi objašnjenje ovog koncepta, uključujući i načine koji vam mogu pomoći da se oslobodite viška vode iz organizma.

Šta je „Težina vode“?

Težina vode koja se može nazvati i „zadržavanjem vode“ je nakupljanje tečnosti u telesnim šupljinama (dupljama) i telesnim tkivima. To takođe znači zadržavanje ili prikupljanje dodatne vode ili tečnosti u telu. Vredno je spomenuti da ovo zadržavanje nije obavezno izravno krivicom pacijenata/osobe/vežbača. Umesto toga, specifična praksa, poput stajanja ili sedenja tokom dužeg perioda i/ili konzumiranje obilne količine soli, mogu prouzrokovati jedno takvo stanje.

Štaviše, koncept težine vode uključuje postepeno i kontinuirano stvaranje vode u telu. Jednom kada je to slučaj, ljudsko telo nema drugog izbora osim da bubri. Otečenost, naduvenost i nabubrelost obično se mogu dobiti u rukama, nogama i trbuhu.

Kako da znamo da je u pitanju težina vode?

Ako sumnjate da imate višak vode, prvo je neophodno da utvrdite simptome. Neki od simptoma uključuju neobjašnjivo (ničim izazvano) povećanje kilograma kao i natečene skočne zglobove i/ili trbuh. Za procenu ovih stanja najjednostavnije je izvršiti blagi pritisak palcem (ili kažiprstom i srednjim prstom zajedno) na mestu gde sumnjate u otok. Preporučljivo je da pritisak bude lagan, spor i učestal. Ukoliko posle izvršene palpacije otečeno mesto počne polako da se vrća u svoj prvobitni oblik onda je najverovatnije u pitanju višak vode (natečenost).

Kako da izgubimo višak vode?

Ako ste sigurni da patite od viška vode, sledeći korak će biti pronalaženje načina kako izgubiti taj višak. Važno je što brže rešiti se ovog balasta (koja se još naziva i „edem“), jer to može biti nuspojava drugih medicinskih stanja poput npr. bolesti bubrega. U nastavku sledi nekoliko preporuka/saveta kako izbaciti višak vode iz organizma.

  • Redukujte unos soli

Ne može se poreći da je so jedan od esencijalnih sastojaka nepohodnih za naše obroke. Međutim, treba napomenuti da je natrijum jedan od najčešćih elektrolita u ljudskom telu. Dobija se iz soli. Pravilo je da ako su nivoi natrijuma visoki, onda su i šanse za zadržavanje tečnosti u organizmu veoma visoke. U svetlu toga, mora se smanjiti količinu soli koja se konzumira dnevno. Osim smanjenog unosa soli, trebalo bi pažnju usmeriti i na više vežbanja.

  • Jedite hidriranu hranu

Možda će vas zanimati da masivan unos vode može takođe izazvati težinu vode. Ipak, postoji način da se to reši. On glasi: jedite više hidrirane hrane. Ta hrana ne samo da hrani telo, već ga i opskrbljuje potrebnom količinom vode/tečnosi da bi moglo optimalno funkcionisati. Neke od hidratantnih namirnica koje možete isprobati su spanać, lubenice i povrće. Ostalo namirnice koje obiluju vodom su voće, kupus, jagode i zelena salata.

  • Smanjite unos ugljenih hidrata

Prekomerni unos ugljinohidratnih obroka povezan je s gojaznošću i debljanjem (povećanjem potkožnog masnog tkiva). Međutim, oni mogu biti jedan od (potencijalnih) uzroka i viška vode. Zato, vredno je napomenuti da prekomerni unos ugljenih hidrata takođe uzrokuje da telo „skladišti“ i više vode. Na taj način, ugljeni hidrati štede višak energije u obliku molekula glikogena. Poznato je da ovi molekuli sadrže oko 3 grama vode za svaki gram molekula glikogena.

  • „Vodene pilule“

Ukiliko ništa drugo ne pomaže, možete pokušati i sa pilulama za redukovanje vode u organizmu. Ovo rešenje može biti kratkotrajno ali tablete mogu rešiti problem zadržavanja vode bez problema. To je zato što ove pilule deluju kao diuretici. To znači da podstiču učestalije mokrenje. Mokrenje pomaže da se oslobodite viška tečnosti iz tela. Dakle, kada koristite ove tablete, možete biti sigurni da će višak natrijuma i vode otići sa urinom.

  • Aerobna aktivnost

Povećajte kretanje, brzo hodanje, trčanje, biciklizam, planinarenje ili bilo koju drugu aktivnost koja podstiče znojenje i višestruko ubrzava vaš metabolizma. To je, zajedno sa prethodnim savetima, najefikasniji način da se rešite viška tečnosti u svom organizmu.

Sad vidite da nije potrebno puno za izgubiti višak vode. Sve što se od vas zahteva da učinite jeste svestan napor kako biste to uspešno sproveli u delo i dobili konkretne rezultate.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s