UBLAŽITE BOLOVE U ZGLOBOVIMA, NOGAMA I DONJEM DELU LEĐA OVIM ANTIINFLAMANTORNIM NAPITKOM

Osim prekomerne fizičke aktivnosti i njen nedostatak, kao i provođenje previše vremena u sedećem položaju, može biti uzrok bola u zglobovima i mišićima nogu i (donjim) leđima.

Kako godine odmiču, ova situacija postepeno postaje još gora. Produženo neaktivno stanje može imati ozbiljne posledice na našu fizičku snagu – tonus kompletnog tela, slabeći mišićnu strukturu. Ovi bolovi, takođe, mogu nastati kao rezultat mnogih drugih različitih faktora, poput: istrgnuće, uganuća, gihta, osteoartritisa itd.

Hroničan bol u leđima može učiniti od vašeg svakodnevnog života pakao i odraziti se na vašu sposobnost izvršavanja čak i najjednostavnijih zadataka. Ako je bol „upornan“ i odbija da se povuče već duže vreme, situacija se može pogoršati do te mere da postaje praktično nemoguće stajati ili sediti. Čak i odlazak na spavanje postaje muka.

Brojni su uzroci koji mogu izazvati bol u nogama i donjim leđima. On može doći kao posledica dugotrajnog stajanja, ili kao posledica starosti, povrede kostiju ili skočnih zglobova, upale tetiva, mišića ili ligamenata. Bol može ga pokrenuti čak i loša cirkulacija krvi.

Svakako, možete pokušati da ublažite te bolove nekim od lekova protiv bolova koji su dostupni u apoteci ili možete napraviti prirodni napitak za ublažavanje bolova pomoću ovog recepta.

Sastojci:

  • 1 pomorandža
  • 1 limun
  • 2 supene kašike kurkume u prahu
  • 1 supena kašika đumbira u prahu
  • 1 supena kašika kokosovog ulja
  • 1/4 supene kašike crnog bibera
  • 2 šolje ananasa
  • 2 stabljike celera

Priprema:

Oljuštite limun i pomorandžu. U slučaju da se odlučite za sveži koren đumbira i kurkume umesto praha, takođe ogulite korenje. Ananas očistite odstranjujući jezgro i isecite na komade. Sve sastojke dobro izblendirajte. Preporuka je da se koriste sveži i organski proizvodi, kako bi se izbeglo konzumiranje štetnih (i kojekakvih) hemikalija, poput pesticida ili teških metala. Ako nemate blender, možete ih preraditi u sokovniku. Međutim, ovo će rezultirati izbacivanjem skoro svih dijetalnih vlakana. Blendiranjem možete u potpunosti iskoristiti sve hranjive sastojke.

Zdravstveni stručnjaci, opšte govoreći, veruju da povećanje konzumacije vlakana i vitamina C rezultira smanjenom proizvodnjom C-reaktivnih proteina (CRP) u našem telu. Na osnovu vrednosti CRP-a može se proceniti stepen upalnog procesa u organizmu. Visoke vrednosti CRP-a sreću se u sklopu infekcija ili drugih hroničnih  bolesti. Uz pomoć CRP-a ne može se odrediti uzrok i lokalizacija  infekcije. Generalno, ovaj protein se smatra znakom upale i povezan je s nekim bolestima poput srčanih bolesti, dijabetesa i reumatoidnog artritisa.

Zdravstvene karakteristike

Celer obiluje vitaminom K. Vitamin K ima veliki značaj na ljudski organizam, na jačanje kostiju i zdrav rad srca. Nedostatak ovog vitamina može dovesti do ozbiljnih i neprijatnih posledica. Nedostatak vitamina K manifestuje se kroz unutrašnje krvarenje i lošu, crnu stolicu. Lekari napominju da se, kako bi se sprečile ovakve situacije, vitamin K uzima i kroz namirnice kao što su zeleno povrće: spanać, tikvice, zelena salata, prokelj, karfiol, grašak i druge zelene biljke. Ovaj vitamin sadrže i namirnice poput šargarepe, krompira, paradajza, džigerice, biljna i riblja ulja.

Limun pruža velike količine vitamina C i E, i verovatno predstavlja najjači antioksidans. Ova dva vitamina štite naše telesne ćelije od štetnog delovanja slobodnih radikala. Uz to, pomažu u izgradnji jakog vezivnog tkiva i kolagena.

Ananas sadrži bromelain koji je veoma efikasan u ublažavanju bolova u zglobovima. Drugo njegovo svojstvo je ublažavanje upalnih procesa izazvanih artritisom. Prema naučnim dokazima, ovaj enzim može biti puno efikasniji od nesteroidnih protivupalnih lekova.

Đumbir ima niz aktivnih jedinjenja koji su u stanju da suzbije prostaglandine, jedinjenja koja uzrokuju upalne procese i bolove.

Studija objavljena u časopisu Journal of Alternative Complementar Medicine, 2009. otkriva da kurkuma ima izuzetno visoku koncentraciju kurkumina. Ovaj sastojak odgovoran je za ublažavanje bolova u kolenu kod pacijenata sa osteoartritisom, poboljšavajući tako njegovu funkciju. Ekstrakt kurkume dokazan je i kao efikasan u sprečavanju propadanja zglobova i upala.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s